Åbningsforberedelse – Ejgild Nielsen

Her til aftenen går det løs i Allerød EMT 2015. Mit ratingtab fra K41 Weekend har fået den uheldige konsekvens, at jeg er røget ned under 2000 i dansk rating for første gang siden jeg kom over den magiske grænse. Det har betydet, at fremfor at være placeret i bunden af M1 i aftens turnering, så er jeg i stedet i den øverste halvdel af M2. Det betyder, at jeg er gået fra en underdog-position til at være favorit med Per Settergren Sørensen.
Ligesom det var tilfældet i K41 Weekend, er jeg røget nederst i gruppens lodtrækning og jeg har derfor 3 sorte og 2 hvide partier i løbet af turneringen. Da jeg nævnte det for min gode ven, Ib Hother Andersen, trak han på smilebåndet med kommentaren: ”Du spiller bedre med sort!”. Det var måske derfor, at jeg fik ”skæld ud” for min strategi under K41 Weekend, hvor jeg ville spille solidt og remisorienteret med sort og angrebsskak med hvid!

I aftenens første runde møder jeg Ejgild Nielsen med sort. På papiret en fin lodtrækning og jeg føler mig optimistisk, hvilket er vigtigt efter forrige weekend i K41. Målet er en sejr og jeg har derfor også forberedt mig en del. Op til denne type EMT turneringer kan jeg godt lide at starte ud med at finde samtlige partier på mine forventede modstandere. For de næste 5 torsdage udgør denne miniature database mit vigtigste værktøj til at opnå succes i turneringen 🙂

Foto: www.ksu.dk På billedet Ejgild Nielsen
Foto: www.ksu.dk
På billedet Ejgild Nielsen

Mit udgangspunkt har været flere af hans partier fra Politiken Cup 2013, hvor han spillede en jævn turnering. Han scorede 5/10, men med en forventet på 6,96.
Ser man hans partier igennem fra Politiken Cup 2013 opstillede han sig primært med enten London-systemet (d4-Sf3-Lf4-e3) eller det jeg kalder for standardopstillingen (d4-Sf3-c4-Sc3), der kan fremkomme ved forskellige trækomstillinger. I begge tilfælde med ønsket om at gennemføre trækket e4 ved først givne lejlighed. Jeg skal altså have fundet en forberedelse, der dels inviterer til e4, men samtidig afviser trækket ved enten at udligne stillingen eller skabe tilpas med dynamik til, der kan slås kontra.

Min første tanke var at stille mig op med trækkene Sf6-d5-e6 med henholdsvis c6 (mod standardopstillingen) eller c5 (mod London-systemet). Det ville formentlig være noget han kender rigtig godt og han vil derfor meget hurtigt kunne spille de første 10-15 træk og få gennemført sit e4 uden større problemer. Mit polske system er altid godt mod både London-systemet og standardopstillingen, men er muligvis lidt for vildt for første runde. Derudover skal man jo heller ikke kaste sit es fra sig ved den første lejlighed, der byder sig. Derudover er tit polske system gerne det, han skal have bidt mærke i og brugt en masse tid på at forberede sig imod. Jeg har ihvertfald det seneste stykke tid lagt en del brødkrummer ud til ‘duerne’ 🙂
Så for i aften, vil jeg trække i arbejdstøjet og spille på den modsatte fløj!

Mine tanker omkring åbningen går sådan her:
1. d4 g6 2. Sf3 Lg7:
A: 3. Lf4 c5 4. e3 Db6!? og skabe lidt pres mod b2 og d4.
Alternativt:
B: 3. Lf4 c5 4. c3 Sf6 5. e3 b6 og holde fast i e4 feltet ved f.eks. at kaste løberen ind på e4 via c8-b7-e4.
Spiller han standardopstillingen er det oplagt at kaste mig ud i en Grünfeld efter:
C: 3. c4 Sf6 4. Sc3 d5 5. cxd5 Sxd5 6. e4 Sxe4. Her har han naturligt fået sit e4 skudt ind, mens jeg påbegynder et pres mod d4. Er jeg i godt humør ved brættet og maven fuld efter en god bøf samt et glas rødvin, vil jeg muligvis forsøge mig med:
D: 3. c4 c5 4. d5 d6 5. Sc3 Lxc3+!? 6. bxc3 f5 og være et stort smil ved brættet når han indser, at han ikke får gennemført e4 lige foreløbig.

Vi ses i Allerød til en forhåbentlig god første runde. Husk, at jeg skriver lidt efter runderne, så kig forbi 🙂

One thought to “Åbningsforberedelse – Ejgild Nielsen”

Comments are closed.