Debutanten med i førersædet – Skak DM 2017

Så er jeg tilbage på pinden og vil prøve og være med på sidelinjen her i påsken, når DM bliver spillet. Jeg kunne desværre ikke selv være med i år, men det skal ikke forhindre mig i, at skrive lidt fra turneringen 🙂

Skak DM 2017

Skørping Skakklub afholder Skak DM 2017 på den jyske hede efter de danske skakspillere de seneste to år har haft indtaget Svendborg i påskeferien. Det er ikke første gang, at Comwell Sport Rebild Bakker lægger lokaler til det danske mesterskab. Tilbage i 2014 vandt  GM Allan Stig Rasmussen i de flotte omgivelser 🙂

Nu er stormesteren tilbage og skal kæmpe mod 9 andre deltagere om at tage titlen hjem for 4. gang ved Skak DM 2017. Hans første mesterskab kom i 2010 og han er én af de to store favoritter til at vinde igen i år. Den anden favorit er sidste års vinder GM Mads Andersen, der slog GM Sune Berg Hansen i en nervepirrende omkamp. Formstærke GM Mads Andersen holder tilsvarende kun den ene titel, men som regerende Danmarksmester.

Feltet decimeret, men med fornyet energi!

De fleste skakspillere har bemærket, at GM Lars Schandorff og GM Sune Berg Hansen ikke er med. Begge spillere har ellers været ‘fast inventar’ i dansk topskak de seneste årtier, men har i år valgt ikke og stille op til start. Et stort tab for Landsholdsklassen. Det bevirker samtidig til, at Landholdsklassen har det laveste ratinggennemsnit siden 2011.

Udadtil får man opfattelsen af et decideret boykot, når man kun ser 2 stormestre på startlinjen, særligt når man tillægger en disputs, der har kørt det seneste år omkring finansiering og allokering af økonomiske midler ved ‘elitepolitikken’. Sandheden er nok blot, at topskak kræver ‘toptid’ og at forberedelserne i kombination med et hårdt program i Rebild Bakker går udover familielivet, vennerne, arbejdet og den normale hverdag.

Det hele har givet anledning til ny energi i Landsholdsklassen, hvor flere af de unge IM’ere har fået en plads i den varme stol ved dette års Skak DM 2017. Jeg tror personligt på, at vi kommer til at se høj-intensive partier med mange udfald til begge sider, hvor vinderen nok først er at finde efter sidste brik er rykket  i 9. runde 🙂

Klar, Parat, Start!

Første runde var interessant fra start til slut. Tydeligvis var spillerne topmotiveret og kæmpede intenst, som trækkene kom og brikkerne blev slået af brættet.

Først færdig var partiet mellem IM Mikkel Antonsen – FM Jacob Sylvan. Her spillede Mikkel et flot parti i Semi-slavisk, hvor sort hurtigt mistede overblikket i centrum. Afbytninger i centrum blev fulgt af en stadfæstning af centrum, hvorefter hvid sluttede elegant af.

Mikkel virker brandvarm ved dette års DM og er en stærk kandidat til og sætte en stopklods for en fremtidig GM-fremvisning på den øverste podieplads.

Debutanten fik chancen og slog til

Sidste års vinder af kandidatklassen blev unge Jesper Thybo Søndergaaard, der må have haft sit livs år.

Jesper Thybo Skak DM 2017
Foto: www.ksu.dk

Først vandt han kandidatklassen 2016, senere fulgte en række IM-normer fra blandt andet Divisionsturneringen og efter 1. runde ved Skak DM 2017 vandt han sin debutkamp mod IM Jacob Carstensen, men ikke uden hjælp fra modstanderen!

En øjenåbner for mange af de danske skakfans, der fulgte med live. Jesper er med helt fremme, hvilket jeg ikke tror en debutant har været de seneste mange år.

Herefter fulgte kort tid efter en remis mellem IM Bjørn Møller Ochsner – IM Karsten Rasmussen ½ – ½. Et parti, der aldrig rigtig kom udover remisgrænsen.

Stormestrene tog ingen chancer

Det samme kunne man ikke sige om partierne mellem IM Igor Teplyi – GM Allan Stig Rasmussen og GM Mads Andersen – IM Mads Hansen, der begge spillede GM-skak. En simpel opskrift, hvor man får en lillebitte fordel undervejs og så slider man simpelthen sin modstander op til de knækker sammen.

Begge stormestre ved tydeligvis, hvad det hele handler om og spiller meget kompromisløst. Der tages ingen chancer i gevinstførelsen og for en spiller, som mig selv, der netop har brugt en del tid på at læse Positional Decision Making in Chess af Boris Gelfand i samarbejde med Jacob Aagaard, så handler det ikke om, hvor mange træk du bruger på at vinde, men at du vinder. Det gjorde begge stormestre i fin stil, så skoene kridtes op inden stormestermødet i 3. runde :-)!

Først skal vi dog lige igennem 2. runde, der starter søndag d. 9. april kl. 14. Følg Skak DM 2017 live på denne hjemmeside 🙂