VM 2018 – Caruana i problemer fra start, men slap med skrækken

Første runde bød på en siciliansk appetizer i form af 7 timers underholdning og et af skakhistoriens længste VM-partier, der først sluttede efter Magnus Carlsen i 115 træk havde forsøgt at bryde igennem Fabiano Caruanas stilling – de sidste 60 træk vel og mærke i en klar remisstilling med KT + 3b mod KT + 2b.

Begge spillere lagde ellers ud med et noget overrasket ansigtsudtryk og særligt Caruana efter Woody Harrelson åbnede VM-matchen med 1. d4, som med al tydelighed ikke var Caruanas ønske.

Foto: www.chess.com

Det blev rettet til 1. e4 og Magnus Carlsen tog fat i c-bonden og rykkede den til c5 – game on! En stor overraskelse da Magnus Carlsen typisk ikke spiller siciliansk, hvilket også fik Caruana til og gå i tænkeboks.

Dermed blev remis en realitet og det selvom, at Caruana kun havde tre sekunder tilbage på uret da han spillede sit 40. træk! Nu er spørgsmålet, hvem der har fået det psykologiske overtag. Er det Caruana fordi han holdt hovedet koldt og fik point ud af runden eller Carlsen efter han styrede partiet i 115 træk med de sorte brikker?

Personligt tror jeg, at Carlsen er den psykologiske vinder af 1. runde. Han virker til og have enormt meget overskud, hvilket også blev tydeliggjort under åbningsceremonien. Han må alligevel være irriteret over ikke at have snøret sækken, men med det spil får han helt sikkert muligheden igen. Jeg håber ihvertfald på guld til vores landsmænd fra Norge 🙂

For skal Caruana ryste Carlsen, så skal han have meget mere konkrete åbninger på banen. Han skal finde det spil frem, som han har vist i hele 2018 og presse Carlsen fra start og så skal han have et meget bedre tidsforbrug. Det bliver i hvert fald spændende og følge 2. parti, der starter i dag kl. 16 dansk tid. Her har Carlsen hvid og skal nedbryde Caruanas defensiv. Kan Caruana overraske med de sorte brikker eller satser han på en hurtig remis efter 7 timers spil i første runde?

Jeg følger selv med på www.worldchess.com, hvor jeg har både partiet og kameraet kørende på Carlsen (Anna Rudolf og Judith Polgar gør det nu også godt!) – et fantastisk setup, der kun bliver forstyrret af en chat med trolls og de sædvanlige udfald under et skak VM. For dem der ikke skal se fodbold i fjernsynet kan man også tune ind på de norske tv-kanaler, der sender hele matchen med kommentatorer, så man får analyserne med undervejs 🙂

Du kan også overveje og være med i min konkurrence, hvor du kan vinde en lækker skakbog/dvd, et lommeskak eller et par skakkuglepenne. Det eneste du skal gøre er og svare på de 13 spørgsmål og en tiebreak, måske du har fået hjælp efter 1. runde til og svare på et par af spørgsmålene ;-)?

Konkurrencen finder du på www.eliteskak.dk/konkurrence