Permalink

0

Kontrol over e4

Det er altid spændende at starte ud i en ny turnering og særligt et sted, hvor man ikke kender modstanderne. Derfor var jeg da også nervøs da jeg satte mig ned til den første runde i Allerød EMT 2015. Min forberedelse skulle vise sig ikke helt at holde stik, men det gjorde strategien heldigvis og det er ofte vigtigere end selve åbningen.

Vi tager partiet fra start og jeg beder Jer om lægge mærke til, hvornår I mener, at Ejgild skal spille trækket e4:

Ejgild – Christopher
1. d4 g6 2. g3 Lg7 3. Lg2 c5 4. Sf3 cxd4 5. Sxd4 Sc6 6. c3 Db6 7. Sxc6 bxc6 8. 0-0 Sf6 9. b3 0-0 10. Lb2 d5 11. Sd2 La6 det er tydeligt, at det er svært for hvid at finde det rigtige tidspunkt til at spille e4 og min strategi har altså virket. Det er ofte denne type små planer, jeg ser i mine åbningsforberedelser og der ikke nødvendigvis er giftige, men uhyre effektive.

Vi kommer nu ind efter åbningen, hvor jeg netop har spillet 11… La6 med ideen om, at Ejgild ikke skal have lov til at spille 12. e4 lige foreløbig:

Stillingen efter 11...La6

Stillingen efter 11…La6

Jeg havde her en god følelses af, at jeg vidste præcis, hvad det var Ejgild tænkte og analyserede kun på trækkene, som Ejgild da også endte med at spille efter lidt betænkningstid 12. Te1 Sg4 der trues med at slå på f2 13. e3 Se5 14. Lf1 Sd3 15. Lxd3 Lxd3 16. Sf1 La6 og jeg har en klar fordel i partiet da Ejgild har mange hvide huller i sin stilling 🙂

Efter lidt træk, hvor jeg begyndte at udvide min terrænfordel opstod følgende stilling:

Stillingen efter 29. De2

Stillingen efter 29. De2

Her kunne jeg frit vælge imellem 29. e4, der jo i den grad får hvids stilling til at se suspekt ud. Jeg var dog usikker på den korrekte fortsættelse og valgte i stedet det mere dynamiske 29…d4 30. e4 d3! Så i træk 30 kunne jeg ikke længere holde Ejgild fra at spille sin bonde til e4, men han har betalt en meget høj pris og bonden på d3 vil afgøre partiet i ethvert slutspil!

Resultatet blev da også, at vi aldrig nåede til slutspillet for i hans tidsnød satte han dronningen i slag i en -4½ stilling.

Altid dejligt med en sejr i første runde og jeg kigger opad i tabellen og har sat næsen op for at kunne tage et kandidatresultat med hjem fra turneringen 🙂

Skriv et svar

Required fields are marked *.