Permalink

2

7. runde af Hillerød Byturnering 2015

Gårsdagens sidste runde i Hillerød Byturnering 2015 tegnede sig inden runden til at blive en traditionel gyser i årets mestergruppe, men også flere af basisgrupperne var meget tætte. Jeg havde dagen forinden tilbragt min aften sammen med Ib Hother Andersen fra min egen klub og havde forberedt mig omhyggeligt mod Peter Birk Petersen. Ingen af os vidste på det tidspunkt, at Arne Øland og Michael Tandrup havde spillet 7. runde forud, hvilket endte remis. Det betød, at Peter Birk med en remis kunne sikre sig bymestertitlen på korrektion, hvis Ib skulle gå hen og vinde.
Peter Birk er en solid spiller og jeg var meget optimistisk i min forberedelse. Den forberedelse begravede Peter Birk dog hurtigt for, som han sagde efter partiet: “Du har jo forberedt dig!”
I stedet for valgte Peter Birk at spille utraditionelt:
1. b3!? Overraskende og ethvert håb om at nærme mig noget, der bare mindede om en åbningsforberedelse blev knust. Jeg har alligevel det psykologiske overtag, for han har tydeligvis frygtet mine Najdorfvarianter nok til, at han skiftede sit 1. e4 ud1…Sf6 afviger fra meget af det gængse teori, men min tanke var, at jeg var nødsaget til at spille en stilling, der kunne udligne relativt enkelt og samtidig holde en balance og noget dynamik, så jeg kunne gøre mig forhåbninger om at vinde. Herefter spillede vi begge et par standardtræk 2. Lb2 b6 3. Sf3 c5 4. g3 Sc6 5. Lg2 g6 6. e4 Lg7 7. 0-0 0-0 8. Te1 h6 9. d4 cxd4 10. Sxd4= med et remistilbud.

Remis?

Remis?

Jeg skævede over til Ib, der på det tidspunkt havde en lige stilling, men et godt initiativ, så jeg valgte at fortsætte. Det var egentlig på det her tidspunkt en lidt mærkelig fornemmelse at sidde og spille videre. For Peter Birk ønskede blot en remis og jeg ønskede ikke at tabe rating. Samtidig vidste jeg godt, at jeg var nødt til at spille kreativt for at få åbnet op for Peter Birk. Efter et par træk, hvor hvid aldrig havde et ønske om at spille e5 og jeg kun havde haft min c-bonde på hvids 4. række, så nåede vi følgende stilling

17. Lh3 en fælde er sat!

17. Lh3 en fælde er sat!

Jeg havde dog allerede regnet en del på det og havde set en skummel fortsættelse. 17…Lxb2 18. Dxb2 e6 19. Sg4 h5! her er det at jeg ikke kan spille 19…Kh7 for efter 20. Sxh6 Kxh6 21. Dh8+ ser det “hvidt” ud for sort. Peter Birk fortsatte herefter med 20. Sf6+ Sxf6 21. Dxf6 Te8 22. Tad1 Tcd8 23. Lg2 Dc6= og jeg valgte at tilbyde remis, da jeg ikke så indbrudsfelter i den hvide stilling. Hvid kunne måske have lagt tryk på d6-bonden, men det befrier blot tårnene for sort. Så Peter Birk tog hurtigt imod og sikrede sig dermed fortjent titlen, som Hillerød Bymester 2015.

tv. Peter Birk Petersen & th. Ib Hother Andersen

tv. Peter Birk Petersen & th. Ib Hother Andersen

Kort forinden vi tog remis, havde Ib vundet i flot stil over Hans Endrup Jacobsen, der vidst overså et offer på h6. Ib spillede ellers godt igennem hele turneringen og skulle have vundet over Peter Birk Petersen med hans merbønder, men Peter Birk er efterhånden blevet den ‘onde ånd’ for mange af spillerne i Hillerød Skakklub og den remis var helt sikkert udslagsgivende for resten af Ib’s turnering.

I det sidste parti mellem Thomas Schou-Moldt og Svend Steenstrup var, der lagt op til et brag af en omgang tigerskak! Thomas sablede Svend ned, men Svend bed fra sig og det så en overgang mere spændende ud end det reelt nok var. Thomas vandt partiet og blev nummer 3, mens Svend kun fik et halvt point mod Hans Endrup. Det er hårdt at være væk fra skak så længe og komme ind og spille med i mesterklassen, men Svend gjorde en fik figur og havde gode stillinger undervejs, så hans endelige score på ½/7 skal man ikke ligge noget i.

Basisgrupperne – Ikke for de sarte sjæle!
I basisgruppe 1 var, der ligeledes lagt op til en spændende finale, hvor David Christophersen førte med et halvt point ned til Lars Erik Linderod. Lars Erik havde tidligere i turneringen vundet det indbyrdes opgør og derfor var det David Christophersen pisket til at yde sit absolut bedste mod Mikael Ramkilde. Denne turnering har for David været en ubetinget succes, hvis man ser bort fra nederlaget til Lars Erik og med en gevinst over Mikael, så blev David en fortjent udelt vinder af basisgruppe 1.

tv. Lars Erik Linderod & th. David Christophersen

tv. Lars Erik Linderod & th. David Christophersen

Dermed var der kun 2. pladsen at spille om og det så ud til, at Lars Erik kørte Morten Kühn over med en officer mindre på brættet. Jeg tror, at alle blev forbløffet da Morten Kühn pludselig trak Txf5+ og alle varianter jeg stod og regnede på førte til gevinst for sort, virkelig imponerende 🙂 Jeg har længe ment, at Morten bliver klubbens næste mesterspiller og selvom det blev til et mindre ratingtab i denne turnering, så holder jeg fast i min overbevisning. Fort Lars betød nederlaget ikke det store i en ellers jævnbyrdig gruppe og han bevarede sin 2. plads. Det var ikke Hillerødspillerens turnering i denne gruppe, hvor Frands Lavrsen aldrig fik spillet til at køre og i sidste runde igen måtte ned mod en anden Hillerødspiller, Carsten Pedersen. Carsten kan se tilbage på en jævn turnering, men med gode stillinger undervejs. Til sidst vil jeg gerne nævne Søren Nygaard. Jeg har længe været fan (ja, fan!) af Søren og hans spillestil. Han kan være ekstrem giftig og hans 2/7 synes jeg ikke er retvisende for hans ellers glimrende spil. I sidste runde blev det således til et nederlag mod Flemming Borg, der efter en noget lunken indsats i første halvdel af turneringen fik sat turboen til og sluttede af med to gevinster.

I basisgruppe 2 var der lagt op til en direkte finale mellem Orla Eilegaard Jørgensen og Henrik Holm. Orla vandt partiet og blev dermed udelt vinder af basisgruppe 2.

En glad Orla og et "V" for Vinder :-D

En glad Orla og et “V” for Vinder 😀

Den eneste i gruppen, der forblev ubesejret var Rasmus Petersen, der således sammen med Henrik Holm tog 2. pladsen.

Rasmus Petersen tog en delt 2. plads

Rasmus Petersen tog en delt 2. plads

For de andre Hillerødspillere i gruppen blev det en jævn affære, men lyspunktet Kenny Bagge viste glimrende spil og jeg ser en lovende fremtid. I analyserummet viste han mig noget han havde læst op på hjemmefra. Jeg vil ikke afsløre noget, men kan fortælle, at jeg ikke ville have lyst til at spille Siciliansk med hvid mod ham 😉

I basisgruppe 3 var der Hillerød dominans og blev således vundet af Daniel Larsen efterfulgt af Ole Rasmussen.

tv. Ole Rasmussen & th. Daniel Larsen

tv. Ole Rasmussen & th. Daniel Larsen

Daniel er det nyeste skud på stammen i Hillerød Skakklub af nye talenter og hans aggressive stil på brættet sikret ham en flot turneringssejr.

I den sidste basisgruppe tog særligt en person af opmærksomhed – Albert Emil Lyng Petersen. Albert vandt suverænt gruppen med 7/7 og formanden (Hans Endrup) kunne da også fortælle til præmieuddelingen, at det er noget helt specielt. Albert er kun 13 år og har spillet skak siden han var 7 år. Han startede med at spille for Caissa, men er nu medlem hos BMS og Allerød Skakklub.

tv. Jonbert Jensen, mf. Albert Emil, th. Hardy Hansen

tv. Jonbert Jensen, mf. Albert Emil, th. Hardy Hansen

Skulle man endda støde ind i Albert ved brættet, så bør man formentlig undgå at spille Kongeindisk eller Siciliansk for her er Albert super skarp. Han drømmer om at blive stormester og træner hårdt hver uge for at nå hans mål. Et stort tillykke til Albert med den flotte præstation 🙂

Derudover delte Jonbert og Hardy 2. pladsen hele 2 point efter Albert. Til sidst vil jeg gerne nævne Micki Christoffersen, der igen vandt et flot parti. Han indkassere også hele 72 ratingpoint og hans turnering må betegnes som en stor succes. Jeg glæder mig til at følge Micki nede i klubben, der sammen med Afan er en del af en meget stærk ungdomsafdeling i Hillerød.

Tak for en god turnering og jeg håber, at vi alle ses til Hillerød Open 2015.

Skriv et svar

Required fields are marked *.


2 Comments

  1. Tak for et spændende referat. I mine helt unge studiedage var Ib og jeg en gang imellem lynmakkere på Strøget. og derfor skimmer jeg ofte hans partier igennem (hvor er det i øvrigt fedt, at Hillerød viser partier fra turneringen). Øland havde Ib i sækken i et slutspil, men spillede det helt forfærdeligt og tabte endda.Kiggede meget løst på det, men følte, at Øland pludselig stod klart bedst i slutspillet, som godt nok var svært at spille, men alligevel…

  2. Tak for en fantastisk turnering!

    Efter 20 års skakpause er det rart at have fundet en turnering der er stort set identisk med min favoritturnering som ung Jetsmark’er, Vejgaard EMT – hverken turneringen eller klubben eksisterer vist mere – men det er den samme fede stemning der er over det, det hele lugter af skak 🙂

    Og held og lykke med bloggen, Danmark har brug for en Lars Grahn!