Permalink

6

Ungdommens elite – del I

Det seneste år er danske unge talenter, under 18 år blomstret frem. De har været hjulpet godt på vej af en paragrafsændring i Skakhåndbogen, hvor Fide med virkning fra d. 1. juli 2014 hævede koefficienten for ungdomsspillere. Et uddrag fra Skakhåndbogen:

§8.56. K er udviklingskoefficienten
K = 40 for nye spillere på ratinglisten indtil de har spillet mindst 30 Elo-ratede partier.
K = 20 for spillere under 2400 i rating
K = 10 for spillere, der har opnået 2400 i rating. Denne koefficient gælder spilleren fremover, også selvom man skulle komme under 2400 i rating.
K = 40 for alle spillere indtil deres 18 års fødselsdag, dog kun så længe de har under 2300 i rating.
kilde: www.dsu.dk

Paragraffen er stort set uændret fra tidligere, bortset fra den nederste linje, der har betydet, at ungdomsspillere har opnået skyhøje elotal. Misforstå mig ikke, de har arbejdet for at få det! Mange af de unge spillere har tilmed arbejdet så hårdt, at de har fået tildelt titlen FM, hvilket står for FideMester. Det er en titel spilleren har ret til at bære, når spilleren når over 2300 i rating. Udover den flotte titel er, der ofte en sidegevinst for spilleren, da spilleren bliver inviteret med til turneringer eller betaler lidt mindre i turneringsindskud – FM’er er eftertragtet ved enhver turnering.

Siden d. 1. juli 2014 er 4 ungdomsspillere blevet udnævnt FM’er. Det vil sige næsten udnævnt, for reelt er det kun to lige nu, men to mere følger indenfor de næste måneder. Den første til at komme over den magiske grænse på 2300 var Martin Percivaldi fra Hillerød Skakklub. Inde på www.skak.dk fremgår det, at Martin nåede over grænsen i september 2014 efter et par super gode turneringer, hvor han sprang næsten 160 ELO-point 🙂
Martin fik dog ikke lov til at være alene om den flotte titel længe, da Jesper Søndergaard Thybo blot måneden efter ligeledes passerede grænsen og kunne kalde sig FM’er.

Martin og Jesper kender hinanden særdeles godt fra diverse turneringer, hvor der ofte har været en meget stor rivalisering mellem de to. Skiftesvis har de vundet det ene DM efter det anden, men efter Jesper vandt det Nordiske Mesterskab har ingen af dem sidenhen deltaget i ungdoms-DM eller Skoleskak-DM. Det skyldes efter min egen overbevisning, at begge arbejder hårdt på at få deres første IM-norm.

I forrige måned kom, der så 1 spiller mere til. Filip Boe har længe været et stort talent, hvor han tit har stået øverst på podiet til diverse ungdomsturneringer. Sidenhen har Filip fået modet på flere af de helt store turneringer og ikke uden succes. Filip er derfor den tredje spiller, der når over grænsen og det i en alder af kun 12 år. Filip får sin titel i løbet af juni måned og det belønnes naturligvis med en første plads på min top 10 liste – Rising Stars. Et andet stort talent er Mikkel Manosri Jacobsen, der godt hjulpet på vej af træningsseancer med Allan Stig Rasmussen og Lars Schandorff er blevet bundsolid. Det har gerne den effekt, at ratingtallet går opad og kun den vej 😉 Mikkel bliver dermed den fjerde spiller, der opnår titlen, han kan dog først søge om den når Brønshøj Mesterskabet slutter. Jeg vælger alligevel at inkludere ham i både min top 10 liste, men også her i artiklen, da formaliteterne ikke skal være en hindring for at fejre successen.

Det er tydeligt for enhver, at Fide’s strategi har haft en ønsket virkning for de unge spillere herhjemme. Der findes dog også spillere, der har tilkæmpet sig FM-titlen uden om den nye koefficients-regel. En af dem er Martin Haubro, der i februar 2015 kom over grænsen. Det i selv er ganske imponerende, men toppes måske af, at han i en alder af 21 år også har en IM-norm i skak-kufferten.

Tilbage sidder de fleste nok og tænker, hvordan er det muligt for unge spillere at opnå titlen FM, når vi andre har svært ved bare at holde os i Mesterklassen? Det giver jeg et bud på i et kommende indlæg i starten af næste uge – “Ungdommens elite – del II”.

Skriv et svar

Required fields are marked *.


6 Comments

 1. rangez vos sauvegardes à l’abri dans 2 centres d’informations locaux
  ultra-fiables de niveau IV très rapidement et très aisément avec
  MISsave grâce à make-it-simple. découvrez leur site internet.

  • Karsten Jacobsen 4. juni 2015 at 14:34 Reply

   De svimlende mange rating- og elopoint fra Brønshøj, som slutter i aften, er dog endnu ikke registreret.

   • Vil en sejr ikke få Mikkels ELO til at ryge tæt på 2400 eller endda over? Held og lykke i aften.

 2. Fin blog, Christopher. Efter NSU Open i januar havde Filip og Mikkel 1993 og 2039 i DK rating. Filips ELO var endda væsentlig lavere! Jeg har i øvrigt set, at Mikkel har 7.5/8 til Brønshøj Mesterskabet, så hans tal ryger nok endnu længere op.

  • Christopher Pedersen 2. juni 2015 at 9:56 Reply

   Hej Paul,

   Tak for dit input.

   Jeg skal prøve og se om jeg få deres ratingudvikling med i “del 2″.

   Tak for den første kommentar på min blog og må der komme mange flere!

   De bedste hilsner
   Christopher R. Pedersen