Permalink

0

XCO: GM Matthias Bluebaum slog favoritterne på målstregen

Nordens største skak-festival Xtracon Chess Open 2016 i Helsingør, blev vundet af det tyske stortalent GM Matthias Bluebaum ved tie-break efter en nervepirrende runde, der undervejs bølgede frem og tilbage flere gange. Da stormen var redet af, havde GM Bluebaum slået verdensstjernen GM Alexei Shirov og GM Bassem Amin på målstregen – der fik henholdsvis 2. og 3. pladsen. Dermed kan den tyske junior, der pt. er nummer 8 i verden, skrive en flot milepæl ind på sit CV og samtidig forgylde sin bankbog.

Foto: Xtracon Chess Open (mf.) GM Matthias Bluebaum, (tv.) GM Bassem Amin, (th.) Alexei Shirov

Foto: Xtracon Chess Open
(mf.) GM Matthias Bluebaum, (tv.) GM Bassem Amin, (th.) Alexei Shirov

Det lykkedes igen arrangørerne at skabe en flot kulisse med hovedturneringen, som den store attraktion og en del sideløbende arrangementer, hvor særligt foredraget med den tidligere VM-udfordrer GM Boris Gelfand var en sand genistreg. Særligt de norske spillere var mødt talrigt op og gav de andre deltagere kamp til stregen. Turneringen nåede ikke helt de samme højder, som forrige år, men at samle næsten 400 spillere er fortsat imponerende. Mange danske spillere er af den holdning, at særligt de norske juniorer er underratede. Således blev mange stærke mesterspillere rullet i løbet af turneringen, der startede d. 23. juli og varede helt til søndag d. 31. juli.

Kapløbet om 1. pladsen blev i år ekstra tæt efter hele 7 spillere endte med 8/10 point. Den tyske IM’er Erik Zude førte ellers ved halvvejsmærket, men kunne ikke stå distancen i det tætpakkede felt med 27 stormestre. Et overblik over de seneste 14 år vidner om de hårde odds spillerne var oppe imod.

Turneringsvinderen var ellers kun seedet, som nummer 10 ved start, men med score +6=4, lykkedes det ham, at gå igennem den 10-runders lange Schweizer uden nederlag. I sidste runde kom han ellers på en svær opgave med sort mod GM Bassem Amin fra Ægypten. Der blev spillet en kontrolleret indsats fra begge sider og ingen vilde varianter skulle denne gang afprøves. Begge spillere var tydeligvis tilfredse med en remis 🙂

Så i stedet kunne de se med på bord 2, hvor GM Jean-Marc Degraeve med hvid tog imod det norske stortalent Jon Ludvig Hammer. Her udviklede en Caro-Kann sig i hidsigt tempo, hvor hvid tydeligvis ville have remis og tilbød allerede tidligt en trækgentagelse, der blev pure afvist af den norske stjerne. Uheldigvis for GM Hammer, så overså han senere en vigtig bonde.

Det gav GM Mihael Marin og den øverst-ratede GM Julio E Granda Zuniga mulighed for at komme á point med en sejr. Det har ikke været GM Zunigas turnering og det virkede til, at han blev kørt tilbage på egne rækker af GM Marin.

Så begyndte det at se svært ud for top 3, men verdensstjernen GM Alexei Shirov havde hvid mod GM James E Tarjan og fik demonstreret en fin gevinst med store taktiske komplikationer. Vi kommer ind i partiet efter sort netop har spillet 30…Dd5?

Et modelparti i GM-taktik 🙂

Der var også dansk GM-slutspurt i sidste runde, hvor GM Allan Stig Rasmussen med sort tog imod IM Einar Hjalti Jensson. Her demonstrerede Allan en fin taktisk pointe, der vandt partiet med det samme.

Danmarksmesteren GM Mads Andersen nåede op på siden af hans ‘kollega’ med en flot remis mod GM Sebastien Mazé. Dermed endte de begge med fine placeringer, som henholdsvis nummer 11 og 19.

Jeg var særligt imponeret af Allan Stig, der vandt i fin stil over både GM Zuniga og GM Fressinet og leverede topunderholdning i sine partier!

Således endte Xtracon Chess Open 2016 med en tysk overraskelse og 2 danske stormestre i top 20 😉

Vi ses til Xtracon Chess Open 2017, der bliver spillet fra d. 22. juli – 30. juli.

God sommer til Jer alle og tak fordi I har fuldt med på min blog de seneste par dage 🙂

Skriv et svar

Required fields are marked *.