Permalink

0

XCO: Fornyet spænding øverst i tabellen

Der bliver i den grad leveret underholdning ved dette års udgave af Xtracon Chess Open. Dagens runde bød på flere spændende partier på livebrætterne og det var svært at følge med i det hele, mens jeg gik rundt inde i Knuthenborg Safaripark. Min kæreste havde ellers lokket mig til at køre rundt inde hos tigerne, men så var det jo pludselig lidt svært at følge med i livedækningen (det er i hvert fald den uofficielle historie!) 🙂

Jeg fik alligevel tid til at kigge lidt med og særligt bord 1 var meget spændende. Det blev en skarp sicilianer, hvor kongesiden blev revet op med roden og stillingen var intensiv igennem hele midtspillet. Vi kommer ind allerede efter 21…Tae8?.

Det virker ellers, som en fornuftig plan at kontrollere den åbne e-fil, men stillingen er mere kritisk end ved første øjekast og kongen skulle nok allerede havde været i sikkerhed på nuværende tidspunkt med 21…Kh8 i stedet. I stedet kom et flot træk, der river stillingen endnu mere op.

22. Lxd5! Dxd5+ 23. Se4 Kh8 24. Txg7 Tg8 25. Txg8+ Sxg8 26. f6 Te6

En fantastisk serie af stærke træk, der fuldstændig har paralyseret den sorte stilling og det virker til, at hvid blot skal snøre sækken til! Uheldigvis fortsatte GM Amin med 27. Tf3?, der slipper taget i den sorte stilling og IM Zude fik afviklet til et kompliceret springerslutspil.

Sort har remis i stillingen, men det er ikke helt enkelt, hvordan det skal gribes an.

53…Kb7? Ikke den rigtige vej at gå! I stedet skulle IM Zude have forsøgt sig med 53…Sf4, der er det eneste træk, der holder remis! Ideen er, at springeren dækker feltet h5, mens den hvide springer står i vejen for, at kongen kan gå op og true springeren efter hvid har slået bonden på f7. Rykker hvid springeren, så går den sorte springer til f4-h5-g3 og sort har tid nok til, at han kan nå tilbage med kongen. Efter denne fejl, så afveg GM Amin ikke fra planen og viste eminent slutspilsteknik og konventerede til ét helt point. Det betyder, at der ikke længere er nogen med maksimum point, men derimod 3 spillere, der deler førstepladsen med 5½ point – GM Bassem Amin, GM Sebastian Mazé og GM Sabino Brunello.

Største danske overraskelse må være Rune Andersen fra Bornholm Skakklub, der har scoret 5/6 på nuværende tidspunkt 🙂

Flere af de potentielle normtagere, ligger fortsat godt til i kampen om IM-normen, men Martin Percivaldi tabte mod en væsentlige lavere rated modstander i dagens runde og det unge talent, der ellers har været super skarp mod både GM Shirov og GM Schandorff, missede noget taktisk. Vi kommer ind i partiet efter 31. gxf5, hvor FM Percivaldi har netop vundet en springer.

Her spiller FM Percivaldi noget utraditionelt og bliver prompte straffet efter 31…Dg7?? 32. Dh4! med truslen om 33. f6. Gode råd er dyre og FM Percivaldi er tvunget til at handle 32…f6 33. Tg6 cxb4 34.cxb4 Kf7 35. Txg7+ Kxg7 36. Dxf4 og den sorte stilling bløder. Et ærgerligt nederlag for den unge FM’er, der blot mangler én IM-norm og grænsen på de 2400, for at blive udnævnt til Danmarks næste Internationale Mester.

Derimod er der flere andre FM’ere der ligger lunt i svinget og vi er nok en afklaring nærmere efter i morgen.

En ny dag i morgen venter og jeg sidder igen klar ved tasterne 🙂

Skriv et svar

Required fields are marked *.