Permalink

0

XCO: Halvvejs og kun én spiller tilbage med maksimum!

Halvvejs igennem turneringen og det er tid til at gøre status på de første 5 runder.

Det er ikke ualmindeligt at finde vinderen af de store Opens mellem de øverste 30 spillere. Det er samtidig også her, at de fleste GM’ere gemmer sig ved dette års udgave af Xtracon Chess Open med undtagelse af de to danskere GM Jens Kristiansen og GM Carsten Høi. Begge er et par erfarne herrer ved skakbrættet. Erfaring tæller for meget i skak, men ratingtallet er trods alt det mest objektive måleinstrument vi har i skak og er derfor retvisende, hvis vi sætter dem op imod f.eks. GM Zuniga. Det er selvom, at GM Allan Stig Rasmussen trods alt netop runden forinden viste os det modsatte :-)!

Hvordan er det så gået for top 30 her midtvejs i turneringen?

Der er intet bedre end at smide lidt hårde fakta på bordet.

Til sammenligning med perioden 2012 – 2015 er årets udgave af turneringen enten tættere, spillerne i top 10 mere gavmilde (eller rustne!) eller måske er der tale om en ny turneringsstrategi – det må være op til den enkelte læser og afgøre!

Derimod har spillerne seedet mellem nummer 11 – 20 klaret sig bedre end tidligere.

Ligeledes ser det også ud til, at spillerne seedet mellem 21 – 30 har klaret sig fint igennem første del af turneringen.

Ser vi på overordnet på turneringen er der efter 5. runde kun én spiller tilbage med maksimum point – IM’eren Dr. Erik Zude 🙂 Jeg fulgte med i hans parti og der var op til flere tidspunkter i partiet, hvor stillingen blev kritisk. Hvid har netop spillet 23. cxd5

Stillingen er interessant af flere årsager.

1) Begge spillere har en potentiel fribonde på henholdsvis c5 og d5.
2) Alle springere står på randen.
3) Stillingen er i balance.

Der er helt sikkert tvivl om et meget kritisk punkt for partiets forløb. Begge spillere skal komme op med en plan for at bryde igennem med deres bonde. Hvid har lidt terrænovervægt i centrum, så umiddelbart virker det til, at hvid har lidt nemmere spil i den efterfølgende slagudveksling.

23…c4 24. Sb1 Lb7 25. Df2 Sc8 26. Sc3 Sxc3 27. Txc3 Db6 28. Sc2
Dxf2+ 29. Kxf2 Sb6 30. d6 Sa4 31. Te3 Sb2 32. Tb1 Sd3+ 33. Kf1 Lxg2+

Det er lykkedes for IM Zude at få lidt mere plads til sine brikker efter en større afvikling. Stillingen er fortsat i balance, men de to bønder på b5 og c4 begynder at se gode ud.

Vi hopper ind i partiet igen efter 56. Te5.

Hvis sort blot spillede på autopiloten og slog på e5 med 56…Txe5, så er springerslutspillet slet ikke så nemt vundet. Heldigvis ser IM Zude, at der er en dronning på vej 🙂
56…c2! 57. Rxd5 c1=Q 58. Rxd6+ Ke7 59. Re6+ Kd7 60. f5 Qc3+ 0-1

Dermed fik vi den lidt specielle situation, at efter de første 5 runder er der ikke en GM’er, der ikke har afgivet point. Det er heller ikke en GM’er, der fører, men derimod IM’eren Dr. Erik Zude. Selvsamme spiller er efterhånden ‘fast inventar’ i Helsingør, hvor han har spillet de sidste mange år.

Er det så muligt, at en spiller udenfor top 30 vinder turneringen?

Intet er umuligt i skak, men siden 2012 har dén samlet vinder af turneringen skulle findes i top 3. Ikke desto mindre er det lidt sjovt at se de stærke GM’ere få kamp til deres hår i årets udgave af Xtracon Chess Open! Min egen holdning til én samlet vinder, vil nok se sådan her ud.

Det er ikke realistisk, at vi ser en overraskelse, der ikke ligger i top 30 (pånær IM Zude!). Så beklager, hvis I føler Jer ramt 😉 Derudover tror jeg på, at top 10 vil komme op i gear i de næste par runder og begynde at skrabe lidt flere point ind på kontoen. Så de må fortsat være favoritter!

I forhold til mit tidligere indlæg er jeg blevet bedt om af Thomas Larsen fra Frederikssund Skakklub om at gøre opmærksom på, at de tidligere udgaver af Politiken Cup vil blive tilgængelige igen på et senere tidspunkt og man har gjort det bevidst 🙂

Der har været en del, der har spurgt ind til min fod. Den har det fint og skal i dag en tur til Knuthenborg Safaripark, så må vi se om de asiatiske tigere vil have den :-)!

God dag til Jer alle!

Skriv et svar

Required fields are marked *.