Permalink

0

Xtracon Chess Open 2016

Årets skakbegivenhed startede i dag med Xtracon Chess Open (tidligere Politiken Cup!). De fleste af os skal formentlig lige lære navnet og bide os selv i tungen et par gange, før det går ind på lystavlen. Heldigvis er der ikke lavet op på det øvrige setup, vi har set fra de tidligere år. Det afholdes fortsat på Konventum i Helsingør og igen med den sædvanlige 10 runders FIDE Schweizer, der bliver spillet med betænkningstiden 90 min. til 40 træk, derefter 30 min. plus opsparet tid til resten af partiet med 30 sek. tillæg pr. træk startende fra træk 1. Den har efterhånden erstattet alle øvrige betænkningstider, både ved de lokale turneringer og diverse hold-turneringer. Ikke min personlige favorit, men igen har jeg også altid været til tidsnødsdramaet, der opstod når kuglepennene blev pakket væk og ærmerne smurt op.

Der er noget yderst tilfredsstillende ved at se partier, hvor ratingforskellen er så markant, som ved 1. runde 🙂 Man hepper inderst inde på ‘underdoggen’, men nikker anerkendende når selvsamme bliver offer for en taktisk kombination, overser matten på baglinjen eller taber på tid, fordi spilleren simpelthen er løbet tør for gode træk. Alligevel lykkedes det hvert år mirakuløst, et par spillere at tage point fra toppen – i år var ingen undtagelse.

I år skal vi alligevel helt ned på bræt 41, hvor FM Eivind Olav Risting ikke kunne få hele pointet i hus mod Jørgen Overgaard og måtte nøjes med remis. Slutstillingen giver ingen udsigter for nogle af parterne:

Vi skal ikke meget længere ned på livebrætterne før den største overraskelse fandt sted. Her viste Ole Smeby med de sorte klodser, at han har sommerforberedt sig og det fik FM Benjamin Dauth at føle. Vi kommer ind i partiet efter 20. Lh6, hvor hvid har givet en bonde for de åbne tårne linjer på g- og h-filen.

Stilligen er nogenlunde i balance, men sort har en fin måde at stoppe det hvide angreb på 20… Lf4+ 21. Kb1 Lxh6 22. Txh6 Kg7 23. Th3 Th8 24. Tg3 Th6 og hvid har svært ved at komme videre, men blev ellers hjulpet på vej af sort. Vi kommer ind efter 29…Df4

Hvid er i åbenlyse problemer og skal bruge en superredning, men 30. Tf3 er ikke løsningen, derimod skriger officersofferet på at blive spillet 30. Txg6! Txg6 31. Lxg6, hvorefter sort ikke kan svare igen med 31…fxg6 32. De7+! og det er sort, der har det svært!

Ellers var det favoritternes dag, men måske lurer, der en ny overraskelse i morgen. Bliver spændende at følge med 🙂 Selv holder jeg med GM Lars Schandorff, han er jo trods alt en Hillerød-mand!

En lille sjov historie er, at GM Andrey Vovk spiller med. Jeg deltog tilbage i Politiken Cup 2005 (mener jeg det var!), hvor jeg med cirka 1750 i rating vandt over ham i lynturneringen! Han overså en mat i tre i en slavisk, hvor han rev min dronningefløj op, som var det en varm kniv i smeltet smør – på en varm sommerdag!

Vi ses til Xtracon Chess Open 2016, torsdag d. 28. juli, hvor jeg kommer til Helsingør for at høre Gelfands foredrag.

God kamp til alle deltagere i morgen 🙂

Skriv et svar

Required fields are marked *.